Beschermd dorpsgezicht Mijnkoloniën Brunssum
Het beschermd dorpsgezicht Mijnkolonieën Brunssum bestaat uit vijf historische mijnwerkerswijken en enkele losse woninggroepen voor mijnpersoneel.
Daarnaast maken drie parken deel uit van het beschermd gezicht. Het beschermd gebied is grotendeels tot stand gekomen in de jaren 1910-1930. De koloniën waren bedoeld voor personeel van de staatsmijnen Hendrik en Emma. De huizen zijn gebouwd in opdracht van de Staatsmijnen en de woningbouwverenigingen Ons Limburg en Thuis Best en zijn opgezet volgens de tuindorpfilosofie, waarvoor architecten als Willem Leliman en Jan Stuyt tekenden.
De volgende koloniën zijn te vinden in Brunssum:
- Kolonie Treebeek-Haansberg
- Kolonie Schuttersveld
- Kolonie Rozengaard
- Kolonie De Egge
- Kolonie Langeberg
Het zijn buurten waar we extra zuinig op zijn, om ons verleden in ere te houden. Het donkergrijze gebied op deze kaart markeert het beschermde dorpsgezicht van Brunssum,
Woont u in het beschermd dorpsgezicht?
Binnen beschermd dorpsgezicht gelden er andere regels bij onderhoud, verbouwen en nieuwbouw. Ook is er soms een omgevingsvergunning nodig wanneer u zonnepanelen wilt plaatsen. Controleer daarom altijd eerst via de vergunningcheck of u vergunningplichtig bent.
Geef bij het invullen van de vergunningcheck op de website van het Omgevingsloket aan dat u in het beschermd dorpsgezicht woont.
Het beleid en de welstandscriteria voor de mijnkoloniën kunt u raadplegen in de digitale welstandsnota van de gemeente Brunssum.