Inburgering

Wat is het?

Als u in Nederland komt wonen, is het belangrijk dat u de Nederlandse taal leert. Het is ook belangrijk dat u leert hoe Nederlanders wonen en werken. Dit noemen we inburgeren. Als u het inburgeringsexamen hebt gehaald, dan bent u ingeburgerd. Voor sommige mensen is inburgering verplicht. Andere mensen willen zelf inburgeren. Bijvoorbeeld omdat ze de Nederlandse nationaliteit willen krijgen. 

Verplicht inburgeren vanaf 1 januari 2022

Op 1 januari 2022 is de nieuwe Wet inburgering ingegaan. De gemeente heeft de taak haar inwoners die onder deze nieuwe Wet inburgering vallen zo snel mogelijk in te laten burgeren. U volgt taallessen, gaat aan het werk of volgt een opleiding. Met deze nieuwe wet doen nieuwkomers snel mee in Nederland. Meer informatie over deze regels leest u op www.inburgeren.nl

Let op: Het nieuwe stelsel geldt voor inburgeraars die na 1 januari 2022 verplicht zijn om in te burgeren. Als u verplicht bent om in te burgeren, krijgt u hierover een brief van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). In deze brief staat vanaf welke datum u moet inburgeren. Deze datum bepaalt onder welk stelsel u valt. Heeft u de brief niet meer? In ‘Mijn inburgering’ op www.inburgeren.nl ziet u vanaf wanneer u moet inburgeren. 
Gaat uw inburgeringsplicht voor 1 januari 2022 in? Dan bent u zelf verantwoordelijk voor uw inburgering. Voor vragen hierover kunt u contact opnemen met DUO via 050 599 69 00.

ISD BOL

ISD BOL en Betere Buren voeren de taken voor de Wet inburgering 2021 uit voor de gemeente Brunssum. Nadat u een brief van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) heeft gekregen over uw inburgeringsplicht, krijgt u een uitnodiging van ISD BOL voor een gesprek. Dit is een gesprek met een medewerker van Betere Buren. Het is belangrijk dat u aan dit gesprek meewerkt. U krijgt tijdens dit gesprek meer uitleg over de Wet inburgering. Daarbij wordt ook ingegaan op uw persoonlijke situatie. Woont u in Brunssum en hebt u vragen over uw verplichte inburgering? Kijk dan op www.isdbol.nl/inburgeren. Vindt u hier het antwoord op uw vraag niet? Neem dan contact op met ISD BOL via 045 525 37 47. 


Participatieverklaring 

Bent u op of na 1 oktober 2017 inburgeringsplichtig geworden? Dan moet u de participatieverklaring afleggen. In Mijn inburgering op www.inburgeren.nl leest u voor welke datum u de participatieverklaring moet afleggen. 
Voordat u de participatieverklaring kunt afleggen, neemt u deel aan een aantal workshops. Neemt u niet deel aan de workshops? Dan mag u de participatieverklaring niet afleggen. Als u de participatieverklaring niet op tijd aflegt, krijgt u een boete van DUO. 
Behoort u tot de doelgroep van de Wet inburgering 2013? Dan krijgt u niet alleen een boete, maar raakt u misschien ook uw lening voor het inburgeringstraject kwijt. Dit betekent dat u geen nieuw geld meer kunt lenen van DUO. Geld dat u al geleend hebt, moet u helemaal terugbetalen. 

ISD BOL

ISD BOL stuurt u een uitnodiging voor de workshops en het afleggen van de participatieverklaring. Moet u binnen 2 maanden uw participatieverklaring afleggen? En hebt u nog geen uitnodiging van ISD BOL ontvangen? Neem dan zelf contact op met ISD BOL via 045 525 37 47. 

Vrijwillig inburgeren

Misschien bent u wettelijk niet verplicht om in te burgeren, maar wilt u zelf graag inburgeren. Bijvoorbeeld omdat u de Nederlandse nationaliteit wilt aanvragen of omdat u een sterkere verblijfsvergunning wilt hebben. In die gevallen bent u niet inburgeringsplichtig. Maar de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) vraagt misschien wel een inburgeringsdiploma van u. U moet dan vrijwillig inburgeren om te kunnen naturaliseren of om een sterkere verblijfsvergunning te krijgen. De gemeente kan u hierbij niet helpen. U zult uw inburgering in dat geval zelf moeten regelen. Meer informatie hierover vindt u op de website www.inburgeren.nl van DUO. 

Taal leren

Bent u niet verplicht om in te burgeren, maar wilt u wel uw kennis van de Nederlandse taal verbeteren? Neem dan contact op met het Vista college in Heerlen. Dit kan via het mailadres info@vistacollege.nl of via 06 53 45 40 23. Bij het Vista college bespreekt men de mogelijkheden met u. Ook kan men u hier vertellen of u in aanmerking komt voor gratis taallessen. 
Heeft u de Oekraïense nationaliteit? Dan kunt u geen gebruik maken van het gratis taalaanbod van Vista college. De gemeente organiseert zelf taallessen voor u. U kunt hiervoor contact opnemen met de gemeente via 045 527 85 55.