Herinrichting Bodemplein
Komende week vinden de laatste asfalteringswerkzaamheden plaats voor het project Bodemplein. In de Rumpenerstraat wordt het asfalt vanaf de Lidl naar het Bodemplein toe vervangen om deze te laten aansluiten bij de nieuwe asfalt van het Bodemplein.
Het Bodemplein werd medio maart 2024 afgesloten voor een complete herinrichting, waarbij het kruispunt met verkeerslichten is vervangen door twee rotondes. Hierdoor ontstaat een betere verkeersveiligheid, vooral voor kwetsbare verkeersdeelnemers.
Laatste loodjes
Op maandag 21 oktober wordt de Rumpenerstraat afgesloten voor het verkeer vanaf ongeveer 22.00 uur. De huidige bovenste laag asfalt wordt met een zogenaamde frees verwijderd, deze slijpt de asfalt van het wegdek. Deze werkzaamheden vinden plaats vanaf ongeveer 23.00 uur tot ongeveer 03.00 uur. Mogelijk ontstaat hierdoor geluidshinder.
Op dinsdag 22 oktober kan het verkeer overdag gewoon door. Vanaf 18.00 uur wordt de straat weer afgesloten en komt er een reinigingswagen om het wegdek schoon te maken. Aansluitend wordt de laag asfalt aangebracht. Deze werkzaamheden duren tot maximaal 23.00 uur.
De Rumpenerstraat blijft wel nog tot woensdagochtend 23 oktober om 07.00 uur afgesloten. Dit om schade aan het wegdek en aan uw voertuigen te voorkomen.
Het aanbrengen van de markering wordt aansluitend gedaan maar hiervoor hoeft de straat niet afgesloten te worden. Er worden verkeersregelaars ingezet om de werkzaamheden te begeleiden en eventueel tijdelijk een gedeelte van de rijbaan af te zetten.
Aanleiding
De asfaltverharding van het Bodemplein én de verkeerslichten waren sterk verouderd en moesten dringend vervangen worden. Door de openstelling van de ‘Buitenring’ is de afgelopen jaren de hoeveelheid verkeer op het bodemplein sterk afgenomen. De kruising is dus veel minder druk dan vroeger. Door de afname van de hoeveelheid verkeer zijn er betere oplossingen mogelijk dan ‘gewoon’ nieuwe verkeerslichten plaatsen.
De huidige kruising is vervangen door twee nieuwe rotondes die samen een soort 8 vormen. Deze aanpassingen zijn bedoeld om de verkeersveiligheid te verbeteren. Er is een regenwaterbuffer opgenomen om op een duurzame manier met regenwater om te gaan.
Rotondes
Waarom is er gekozen voor twee rotondes. Rotondes zijn over het algemeen veiliger dan kruispunten met verkeerslichten. Ze bevorderen de veiligheid door een betere verkeersstroom, lagere snelheden, duidelijke voorrangsregels en bescherming van voetgangers en fietsers. Dat heeft misschien enige toelichting nodig:
Verkeersstroom:
Rotondes leiden het verkeer op een natuurlijke manier, waardoor de kans op botsingen tussen voertuigen die elkaar kruisen wordt verminderd.
Snelheid:
Rotondes dwingen lagere snelheden af, wat de kans op ernstige ongevallen vermindert en bestuurders meer reactietijd geeft. De maximale snelheid op rotondes dient conform de richtlijnen maximaal 35km/u te zijn.
Duidelijkheid:
Rotondes hebben duidelijke voorrangsregels, waardoor verwarring en botsingen worden voorkomen.
Minder ernstige ongevallen:
Eventuele ongevallen op een rotonde zijn vaak minder ernstig van aard dan die op kruispunten met verkeerslichten.
Efficiëntie:
Rotondes zorgen voor betere verkeersdoorstroming en verminderen opstoppingen, waardoor reistijden verkort worden en risicovol rijgedrag afneemt. Bovendien bieden ze betere zichtbaarheid, hebben aparte fiets- en voetpaden en vereisen dat automobilisten rekening houden met andere weggebruikers.
Waar kan ik meer informatie krijgen?
We houden u via de BouwApp op de hoogte van de planning, de werkzaamheden en de omleidingen. Daar kunt u ook al uw vragen en meldingen kwijt. Scan de QR-code op deze pagina om de App te downloaden.
Wijzigingen omtrent uitvoering
Tijdens onze werkzaamheden kunnen er onvoorziene omstandigheden optreden. Mochten deze omstandigheden invloed hebben op de planning, worden omwonenden tijdig geïnformeerd.
Contactpersoon
Heeft u nog vragen of heeft u meer informatie nodig? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze uitvoerder Judith Smeijsters via 06- 34385482.
Ook kunt u contract opnemen met projectleider van de gemeente Brunssum de heer Thom Janssen, op kantooruren te bereiken via 045 – 527 85 55.
Op de hoogte blijven van het project? Maak dan gebruik van de Heijmans BouwApp
De Heijmans BouwApp kunt u gratis downloaden via de Google Play store of Apple App store. U vindt het project onder de naam: Bodemplein en Asfaltonderhoud Brunssum
Om de Heijmans BouwApp te installeren kunt u de QR-code hieronder scannen of in uw app store de zoekterm Heijmans BouwApp invoeren.
1. Klik op "installeren".
2. Klik vervolgens op "Openen".
3. De BouwApp vraagt of de locatie van het apparaat (uw telefoon) mag worden geopend, dit kunt u naar eigen inzicht weigeren of toestaan.
4. Gebruikerslicentie: klik op Akkoord.
5. Vervolgens kunt u bovenin bij het vergrootglas het project Bodemplein en Asfaltonderhoud Brunssum opzoeken.
6. U bent nu op de pagina van dit project. Klik vervolgens op het sterretje bovenin "Volgen".
7. Klik vervolgens aan in welke doelgroep u valt.
8. Als er updates (nieuwe berichten) zijn, krijgt u hier nu automatisch van een melding van.