Natuurvriendelijk isoleren

Steeds meer mensen isoleren hun woning om energie te besparen. Goed voor de portemonnee én het klimaat. Maar wist u dat bij het isoleren van uw spouwmuur en/of dak en het vervangen van kozijnen kwetsbare dieren zoals huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen onnodig kunnen worden verstoord of zelfs gedood, zonder dat u het weet? Dat is niet nodig! U kunt namelijk natuurvriendelijk isoleren. De dieren kunnen dan wegvliegen voordat er geïsoleerd wordt en krijgen vervangende verblijfplaatsen. Zo bespaart u energie én beschermt u de natuur en het klimaat.


De methode Natuurvriendelijk isoleren (de NVI-aanpak) is ontwikkeld door de provincie Utrecht in samenwerking met isolatiespecialisten.

Natuurvrij maken van de woning

Bij natuurvriendelijk isoleren laat het isolatiebedrijf de dieren eerst wegvliegen. Dat heet natuurvrij maken. Dit gebeurt minimaal enkele dagen voor het isoleren en buiten het broed- en kraamseizoen of de winter(slaap)periode. Het isolatiebedrijf maakt hierbij de openingen onder de dakrand dicht of plaatst flappen voor openingen in de spouwmuur. De vogels en vleermuizen kunnen dan nog wel naar buiten vliegen, maar niet meer terug naar binnen.

Isoleren van de woning

Na het natuurvrij maken komt het isolatiebedrijf nog een keer langs om de woning -op de gebruikelijke manier- te isoleren. Het isolatiebedrijf zorgt ervoor dat er ook ná isolatie voldoende plekken beschikbaar blijven voor vogels en vleermuizen. Zonder dat u inlevert op het comfort van isolatie.De verblijfplaatsen worden zoveel mogelijk onzichtbaar in de spouw weggewerkt.

Ook natuurvriendelijk isoleren?

Wilt u energie besparen én de natuur en het klimaat beschermen? Neem dan contact op met een isolatiebedrijf dat natuurvriendelijk isoleert. U vindt deze op www.natuurvriendelijkisoleren.nl. Let op: wanneer u iets verandert aan uw woning of tuin dan kunt u te maken krijgen met de Wet Natuurbescherming. Op deze site van Milieu Centraal is hierover meer informatie te vinden, onder andere over wanneer een omgevingsvergunning nodig is. 

Maak van uw huis een thuis voor vogel en vleermuis

Nu steeds meer gebouwen in Brunssum goed geïsoleerd worden, moeten we onze gevleugelde medewoners natuurlijk niet vergeten. In de hele gemeente zijn we daarom op zoek naar geschikte, nieuwe plekken voor huisvesting van verschillende soorten vleermuizen, de huismus en de gierzwaluw. Houdt u van de natuur en dieren? Is uw woning al goed geïsoleerd? En wilt u van uw huis (en/of tuin) een thuis voor hen maken? Dan horen we graag van u. Misschien kan uw woning geschikt (te maken) zijn voor plaatsing van permanente natuurverblijven, zoals kraamverblijven voor vleermuizen en/of nestkasten voor huismussen of gierzwaluwen. Door een natuurverblijf te adopteren helpt u ook andere inwoners! Als er voldoende nieuwe onderkomens voor vleermuizen en vogels komen, kunnen andere woningeigenaren in Brunssum ook gaan isoleren volgens de NVI-aanpak.

poster nvi werving

Hoe gaat onze NVI-aanpak in zijn werk? 

Indien u zich aanmeldt voor een natuurverblijf dan zal de eventuele aankoop en plaatsing van de natuurverblijven en de verdere afhandeling gedaan worden door Fauna Protect in opdracht van en op kosten van de gemeente Brunssum. We beginnen met een beperkt aantal natuurverblijven op urgente plekken verspreid over de gemeente. Na verwerking van de aanmeldingen zal een ecoloog bepalen welke locatie geschikt is voor welk verblijf. Zodra er een Soortenmanagementplan (SMP)* is, gaan we op basis van dat plan meer verblijven plaatsen. Het kan in deze fase daarom voorkomen dat uw woning wél een geschikte plek is, maar dat op die plek nog niet direct een verblijf nodig is. Op het aanmeldformulier kunt u aangeven of u toestemming geeft om uw contactgegevens te delen met Fauna Protect en of wij uw gegevens mogen bewaren voor eventuele toekomstige plaatsing van natuurverblijven.

Aanmelden

Heeft u interesse in huisvesting voor kwetsbare diersoorten in of rond uw woning? Vul dan dit reactieformulier in of mail naar: duurzaam@brunssum.nl.

inbouwkasten NVI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Soortenmanagementplan (SMP)* en gebiedsgerichte omgevingsvergunning

Met een (SMP) maakt een gemeente een biodiversiteitsplan op basis van uitgebreid ecologisch onderzoek. Ook de gemeente Brunssum werkt aan een SMPZo’n plan voorziet niet alleen in de wettelijke bescherming van kwetsbare diersoorten, zoals vogels en vleermuizen, maar biedt ook een aanvulling op de al genomen maatregelen voor de bescherming van kwetsbare flora en fauna. Hiermee kan een gemeente in de toekomst een gebiedsgerichte omgevingsvergunning flora en fauna voor alle inwoners in één keer aanvragen bij de Provincie, waardoor individueel aanvragen straks niet meer nodig is (bron: Rijksoverheid ). Door een landelijk tekort aan ecologen duurt dit proces helaas langer dan wenselijk is. Meer informatie volgt zodra hierover meer bekend is.

Omdat er nog geen SMP is, werken we nu aan een tijdelijke aanpak natuurvriendelijk isoleren (NVI). Deze aanpak houdt in dat de gemeente verplicht is om kraamverblijven te plaatsen voor vleermuizen. Hoeveel en voor welke soort wordt bepaald door de Rijksoverheid. Om deze verblijven een plek te geven zoekt de gemeente geschikte locaties. Doordat er in de afgelopen jaren al veel woningen zijn geïsoleerd, zijn er ook veel nestplekken verdwenen voor de huismus en de gierzwaluw. De gemeente stimuleert daarom ook het plaatsen van extra nestkasten. Met deze NVI-aanpak kunnen er in elke buurt toch al een beperkt aantal woningen geïsoleerd worden, zonder dat er een omgevingsvergunning voor flora en fauna is verleend. Isolatiebedrijven die werken volgens de NVI-aanpak houden de woningen die zij isoleren bij in een landelijke applicatie waar de provincie toezicht op houdt. Meer informatie over deze tijdelijke aanpak is te vinden op: Landelijke aanpak - Natuurvriendelijk isoleren. Deze NVI-aanpak geldt maximaal drie jaar totdat de gemeente is gestart met het opstellen van een SMP. Zodra het onderzoek voor het SMP is gestart, kan de Provincie al een tijdelijke ontheffing verlenen. Die tijdelijke ontheffing heet de pré-SMP fase. Ook dan kan er nog steeds maar beperkt worden geïsoleerd in buurten, maar wel al meer dan onder de NVI- aanpak.

Meer weten?

Klik hieronder voor meer informatie over natuurvriendelijk isoleren en natuurverblijven voor kwetsbare diersoorten:

Natuurinclusief bouwen en verbouwen | Milieu Centraal

Stappenplan nestkast voor gierzwaluwen en huismussen | Milieu Centraal 

Beschermde diersoorten - Natuurvriendelijk isoleren

Informatie | Natuur in de Wijk    

Folder Natuurvriendelijk isoleren