Kennismaken met...

Wie zijn de mensen achter de Adviesraad Duurzaam Brunssum? Voorzitter Henk Butink vertelt meer over wat deze groep betrokken mensen wil bereiken.

Als nog kersverse inwoner van Brunssum, meldde Henk Butink zich begin dit jaar aan als lid van de Adviesraad Duurzaam Brunssum. “Ik vind het fijn om me in te zetten voor maatschappelijke onderwerpen. Dat deed ik in mijn vorige woonplaats Heerlen en dat wil ik hier in Brunssum ook doen. Het is ook een mooie manier om meer thuis te raken in de gemeenschap van Brunssum”. 

Aan de slag

Samen met 14 andere betrokken Brunssumers ging hij, als voorzitter, aan de slag om de Adviesraad Duurzaam Brunssum vorm te geven. “We zijn met een leuk team gestart. We wonen verspreid over Brunssum en hebben allemaal verschillende achtergronden en kennis. We zijn stuk voor stuk geïnteresseerd in het thema, sommigen met een technische achtergrond en anderen komen uit de energie-branche. Een heel brede groep dus. 

Natuurlijk is het even zoeken hoe je zoiets in het vat giet. Je moet met elkaar aan de slag. Dat betekent bijvoorbeeld dat je onderzoekt waar je het precies over gaat hebben, want het is een breed onderwerp. Je moet daarom samen afspreken hoe je dat behapbaar maakt. En zo’n groep moet ook groeien in zijn rol. We hebben nu een aantal vergaderingen gehad, en die verlopen constructief en goed.”

Duurzaam advies voor onze gemeente

Op de vraag wat de rol van Adviesraad precies is, zegt Henk: “Wij mogen gevraagd en ongevraagd advies geven aan het College van Burgemeester en Wethouders van Brunssum over duurzaamheidsthema’s die dicht bij de inwoners van Brunssum liggen. We vinden misschien ook wel iets van de wereldproblematiek op het gebied van duurzaamheid, maar dat gaan wij niet oplossen. We kijken daarom naar wat er zich in onze gemeente en regio afspeelt.”

De eerste stappen

Wat zijn de eerste stappen die de Adviesraad Duurzaam Brunssum nu zet? Henk: “We zijn op verschillende fronten de kennis van de groep aan het verbreden. Daarnaast hebben we al een viertal werkgroepen. Die richten zich enerzijds op de ontwikkeling van de Adviesraad Duurzaamheid en anderzijds op meer inhoudelijke vraagstukken:

  • Een 6-koppige werkgroep is aan de slag gegaan om voor het komende jaar een jaarplan te maken om zodoende prioriteit te geven aan een aantal projecten en initiatieven vanuit de Adviesraad.
  • Een werkgroep heeft gewerkt aan het reglement van orde voor de Adviesraad Duurzaam. Dat is vastgesteld om praktische zaken zoals taken en rollen te verdelen, maar ook hoe adviezen worden verstrekt.
  • Een werkgroep is voortvarend aan de slag om een advies voor te bereiden rondom netcongestie (Netcongestie betekent letterlijk file op het elektriciteit-netwerk). Doel is om duidelijkheid te verschaffen welke maatregelen zouden kunnen worden genomen om netcongestie op lokaal niveau te verminderen.
  • Een werkgroep is aan de slag met het zogeheten waterstofproject. In een verkennende fase wordt nader bekeken of waterstoftankstations ook voor gemeente Brunssum van toegevoegde waarde kunnen zijn. 

Oproep aan vrouwen en jongeren

De Adviesraad Duurzaam Brunssum is nog maar net van start, maar zijn er nu al wensen? “Jazeker”, zegt Henk. “Wij zouden heel graag onze groep verder versterken met een aantal jongeren en vrouwen, want die zijn eerlijk gezegd nu ondervertegenwoordigd. We hebben nog vijf plekken vrij. Dus dames en jongeren meld je aan. Je bent meer dan welkom”.

EZ8_5504 GBR Adviesraad 11-2024

Bovenste rij: Ron Godderij, Ron Hellenbrand, Frans Weerts, Pascal Theunissen, Paul Tolhuis  en Marcel van Keulen
Middelste rij : Rein van der Meer, Danny van Hooren, Bert Vrancken, vicevoorzitter William van Erp en secretaresse Lilian Charpentier 
Onderste rij: penningmeester Iek Mosmuller, voorzitter Henk Butink, wethouder Merle Bruning (geen lid van de Adviesraad) en Theo Huizinga. 
Op de foto ontbreekt Maurice Roumen

 

Enkele weetjes
  • De Adviesraad Duurzaamheid Brunssum vergadert maximaal 10 x per jaar (hier staat een vergoeding tegenover).
  • Deelname aan werkgroepen wordt niet vergoed.
  • Vergaderingen zijn openbaar.
  • Leden mogen geen verbinding hebben met politieke partijen.
  • Ambtenaren kunnen geen lid zijn.