Veel gestelde vragen & antwoorden
Het verduurzamen van woningen is een hele klus. Er is nu eenmaal geen oplossing die voor iedereen haalbaar en betaalbaar is. We krijgen er dan ook veel vragen over. Wist u dat veel van deze vragen en antwoorden al op onze website te vinden zijn?
Deze vindt u op Vraag en antwoord - Gemeente Brunssum
We hebben er twee vragen en antwoorden alvast voor u uitgelicht.
Ziet Brunssum mogelijkheden in de aanleg van een warmtenet?
Er is in Brunssum zeker wel potentie voor een warmtenet. Er liggen kansen om dit op kleine schaal te ontwikkelen met bijvoorbeeld warmte uit de bodem of een buurtwarmtepomp. Op grote schaal wordt er regionaal gewerkt aan de ontwikkeling van Warmtenet Zuid-Limburg (WZL), dat gebaseerd is op restwarmte van Chemelot. De onderzoeksfase is nu afgerond en er wordt een eerste proefproject voorbereid dat gericht is op het aansluiten van woningen, bedrijven en andere gebouwen in Sittard-Geleen. Als dit succesvol verloopt, dan zal de verdere aanleg in Zuid-Limburg concreter bepaald kunnen worden. Mocht het warmtenet ook naar Brunssum komen, dan zal het nog de nodige jaren duren voordat de eerste woningen in Brunssum aangesloten kunnen worden. Het is dus echt een mogelijke oplossing voor de langere termijn. Over de verdere ontwikkelingen van WZL wordt u op de hoogte gehouden.
Kan ik ook aardgasvrij wonen met een airco?
U kunt uw woning prima verwarmen en koelen met een airco. Met een airco kunt u echter geen water verwarmen. Voor warm water en douchen heeft u dan een andere oplossing nodig. En koken moet dan vanzelfsprekend ook elektrisch, bijvoorbeeld op inductie. Het nadeel van een airco is dat deze niet uw hele huis kan verwarmen en koelen waardoor u dus meerdere apparaten nodig heeft. Daarnaast maakt een airco gebruik van luchtverwarming. Dit is iets minder comfortabel dan bijvoorbeeld verwarming via radiatoren of vloerverwarming. Meer informatie over de ins en outs van het plaatsen van een airco vindt u hier.