Thuis elektriciteit opslaan. Een goed idee?

De thuisbatterij is in opmars. Met een thuisbatterij kunt u de energie die overdag wordt opgewekt, opslaan voor later gebruik. Een goed idee? Of zijn er ook nadelen?

Steeds meer mensen kiezen voor zonnepanelen om hun eigen elektriciteit op te wekken. Maar zonnepanelen wekken vaak meer energie op dan u zelf meteen nodig heeft. Met een thuisbatterij kunt u de zonne-energie die overdag wordt opgewekt, opslaan voor later gebruik. Een goed idee? Of zijn er ook nadelen?

Thuisbatterij

We zetten de voordelen en de nadelen voor u op een rijtje:

VOORDELEN

Gebruik eigen stroom
Van alle elektriciteit die u opwekt met zonnepanelen, gaat normaalgesproken een aanzienlijk deel terug naar het energienet. Met een thuisbatterij slaat u de teveel opgewekte stroom op. U kunt het dan later opgebruiken wanneer de zon niet schijnt. In de avond bijvoorbeeld. Zo maakt u optimaal gebruik van uw eigen energie.

Bespaar op uw energierekening
Met een thuisbatterij hoeft u minder elektriciteit van het energienet af te nemen. Dit kan uw energierekening flink verlagen. Vooral nu de salderingsregeling (waarbij de teruggeleverde stroom verrekend wordt) langzaam wordt afgebouwd, kan een thuisbatterij een slimme aanvulling zijn.

Wees goed voor de planeet
Door meer van uw eigen zonne-energie te gebruiken, draagt u uw steentje bij aan een duurzamere wereld. U vermindert de CO₂-uitstoot en helpt mee aan een schonere toekomst.

NADELEN

Zijn er ook nadelen? Ja, die zijn er ook:

Hoge aanschafkosten
Thuisbatterijen zijn duur. Afhankelijk van de capaciteit en het merk kunnen de kosten variëren van enkele duizenden tot tienduizenden euro's. Dit maakt het tot een flinke investering die niet voor iedereen haalbaar zal zijn. Bovendien is het verstandiger om de verduurzamingsreis te beginnen met het energiezuiniger maken van de woning. Door te isoleren bijvoorbeeld.

Levensduur
Thuisbatterijen hebben een beperkte levensduur van tien tot vijftien jaar, afhankelijk van het gebruik en de kwaliteit. Daarna moet de batterij meestal vervangen worden.

Lagere opbrengst bij weinig zon
In de winter of op bewolkte dagen wekken zonnepanelen weinig/geen energie op. Dan kan de batterij niet worden opgeladen worden en heb je alsnog extra stroom nodig van het energienet.

Ruimte en installatie
Een thuisbatterij neemt ruimte in beslag en moet op een geschikte plek worden geïnstalleerd. Niet elke woning heeft hiervoor een geschikte ruimte.

Salderingsregeling
Zolang de salderingsregeling nog (gedeeltelijk) bestaat, kunt u voordelig stroom terug leveren aan het net. Vanaf het moment dat de salderingsregeling verdwijnt, wordt een thuisbatterij aantrekkelijker.

Of een thuisbatterij voor u een goede keuze is, hangt af van uw woning, persoonlijke situatie, energieverbruik en de ontwikkelingen in de energiemarkt. Het is in ieder geval een serieuze overweging waard voor iedereen die zonnepanelen heeft en meer uit zijn eigen groene stroom wil halen.

Meer lezen?

Thuisbatterij: zonne-energie opslaan | Milieu Centraal

Energie opslaan - Limburg verduurzaamt

Thuisbatterij groot