Denk aan uw buur. Even geen vuur.

In de koude wintermaanden is het stoken van een hout- of pelletkachel nog steeds populair. Ondanks dat het slecht kan zijn voor de luchtkwaliteit én de gezondheid.

Veel mensen kiezen voor houtstook omdat het een sfeervolle en duurzame manier van verwarmen lijkt. Lijkt, want het stoken van hout kan nadelige gevolgen hebben voor de luchtkwaliteit en de gezondheid van anderen. Als u het doet, doe het dan verantwoord, houd rekening met uw buren en raadpleeg vóór het stoken de stookwijzer.

Schadelijke stoffen

Het komt steeds vaker in het nieuws: de nadelige gevolgen van houtstook. Naast een voor veel mensen onaangename geur, zorgt houtstook ook voor de uitstoot van diverse schadelijke stoffen. Zeker bij ongunstige weersomstandigheden blijft er veel fijnstof hangen in onze leefomgeving. Mensen met ademhalingsproblemen, zoals astma of COPD, kunnen daar veel last van hebben. Fijnstof kan bovendien leiden tot hart- en vaatziekten. In stedelijke gebieden is houtstook een van de hoofdoorzaken van luchtverontreiniging.

Wilt u toch hout stoken? Raadpleeg dan vooraf de stookwijzer. Ook kunt u enkele eenvoudige maatregelen treffen om het minder belastend voor anderen te maken. Gebruik alleen droog, goed gekloofd hout. Dit brandt efficiënter en produceert minder rook. Minstens zo belangrijk is het goed laten onderhouden van de kachel of haard en het regelmatig laten vegen van de schoorsteen. Dit vermindert niet alleen de uitstoot van schadelijke stoffen, maar verhoogt ook de veiligheid.

Meer weten over houtstook?

Op onderstaande websites leest u meer over houtstook en gezondheid.

Eerlijk over houtstook.nl

Houtrook en gezondheid

Denk aan je buur. Even geen vuur.